Centrum voor natuurlijke integrale leefstijl interventies

De wetenschap van de psycho-neuro-immunologie is gebaseerd op de ontdekking dat elk menselijk orgaan en elke afzonderlijke cel voortdurend communiceert met andere organen en cellen en elk mens als zodanig een ‘netwerk’ is van communicerende systemen. Daarnaast maakt de mens ook deel uit van een netwerk van sociale structuren die ook invloed hebben op het interne communicatie systeem.

De communicatie kan verstoord raken. Als dat te lang of te vaak gebeurt ontstaan er ziektes. Een gezonde leefstijl is een belangrijke voorwaarde voor het goed functioneren van deze systemen. Stress, slechte voeding en verkeerde beweging/fysieke inspanning kunnen het communicatiesysteem ontregelen.

Een simpel voorbeeld is de regulatie van de suikerspiegels. Het lichaam zorgt ervoor dat de suikerspiegels niet te hoog of te laag worden. Om de suikerspiegel niet te veel te laten stijgen is insuline nodig. Eten we nu veel voedsel dat voor hoge suikerspiegels en dus hoge insulinespiegels zorgt dan wordt het communicatiesysteem behorende bij insuline verstoord. Insuline heeft namelijk veel meer functies dan alleen het reguleren van de suikerspiegels. Zijn de insulinespiegels onnatuurlijk lang te hoog dan worden deze andere functies ook beïnvloed.

Het lichaam is ontworpen om binnen bepaalde marges te functioneren. Door onze leefstijl worden deze grenzen vaak overschreden. Is er dan een zwakke plek in het systeem dan kan dat de trigger zijn voor het ontstaan van problemen.
Gestart door Robert Ader als een wetenschappelijk experiment binnen de klinische psychiatrie, heeft de psycho-neuro-immunologie zich verder ontwikkeld op basis van de wetenschappelijke onderzoeken, uitgevoerd door Andrew Miller, Charles L. Raison, Loren Cordain, Frits Muskiet e.a. Het interdisciplinair onderwijs van Bram van Dam en Leo Pruimboom hebben de integratie van de psycho-neuro-immunologie in de dagelijkse praktijk mogelijk gemaakt.
De toenemende deskundigheid binnen dit specifieke vakgebied wordt ondersteund door verschillende internationale publicaties en vakliteratuur.
kPNI is een internationaal verspreidde discipline binnen wetenschappelijk onderzoek en wordt ondersteunt door oa. de PNIRS.